Recursos educatius per treballar els ODS a l’aula

Amb la finalitat d’abordar els desafiaments més rellevants i urgents pel planeta, com és el canvi climàtic, l’erradicació de la pobresa, i la sostenibilitat ambiental, es va elaborar un marc legal per a tots els països membres de les Nacions Unides: els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible.

En l’àmbit educatiu, l’escola es considera un espai clau per treballar-los i promoure el seu desenvolupament a través de propostes significatives i funcionals.

En aquest post veurem algunes idees per treballar els ODS a l’aula.

Com integrar els ODS a l’aula?

Hi ha moltes possibilitats d’integrar els ODS a l’aula, com per exemple a través de projectes d’aula, de situacions d’aprenentatge amb un enfocament competencial per treballar algun dels objectius de desenvolupament sostenible, a través de la proposta de reptes propers i realitzables per a l’alumnat i que afectin de manera positiva l’entorn proper, participar i col·laborar amb entitats locals vinculades a promocionar els ODS, com per exemple a través de propostes d’aprenentatge i servei comunitari al barri o al poble, etc.

Aquí us compartim una sèrie de propostes per treballar els ODS a l’aula:

  • Fer una campanya de conscienciació sobre la mobilitat i l’accés sense vehicles a l’escola.
  • Treballar el cicle de l’aigua i el seu ús responsable.
  • Fer un decàleg sobre el consum d’energia o aigua al centre educatiu.
  • Fer propostes a l’escola per reduir l’ús del plàstic en els embolcalls de l’esmorzar.
  • Fer i compartir un manual per tal de reduir el consum d’electricitat a l’escola.
  • Organitzar una campanya sobre el reciclatge al barri per fer-ne difusió.
  • Fer un museu a l’escola obert a l’entorn amb creacions artístiques realitzades amb materials reciclables.
  • Organitzar un mercat de joguines de segona mà al centre.

Projectes i situacions d’aprenentatge per treballar els ODS

A recursos docents hem elaborat diferents recursos educatius per treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de manera pràctica i contextualitzada.

Hem elaborat diferents programacions didàctiques completes amb molts recursos educatius i materials imprimibles per treballar els ODS, el canvi climàtic i la sostenibilitat ambiental a través de capses d’aprenentatge i situacions d’aprenentatge, no t’ho perdis!

Capses d’aprenentatge i ODS, recursos educatius

La capsa d’aprenentatge que et presentem és una proposta per treballar el canvi climàtic tot descobrint les accions que han realitzat diferents persones conegudes en el món de la sostenibilitat ambiental, però també per fer una recerca intensiva sobre entitats i persones de l’entorn que contribueixen al desenvolupament dels objectius. L’alumnat també podrà valorar quin és el seu paper en la sostenibilitat i comprometre’s amb els ODS en el seu entorn.

A través de la realització de la capsa, els i les alumnes podran elaborar un pòster o un tríptic informatiu per compartir i difondre’l a l’entorn proper.

Situacions d’aprenentatge i ODS, recursos educatius

Per tal de treballar la sostenibilitat a l’entorn proper, hem elaborat una sèrie de recursos educatius i materials didàctics per treballar-la a fons, integrada en una situació d’aprenentatge amb un enfocament competencial i globalitzat.

També pots consultar la proposta de creació d’un rap contra el canvi climàtic dirigida a l’alumnat per treballar la sostenibilitat ambiental i la lluita contra el canvi climàtic a través d’una campanya de difusió creativa i musical.