Recursos d’hivern per Educació Infantil. Consciència fonològica

Saps que els mesos d’hivern són una oportunitat fantàstica per despertar la curiositat dels infants a l’aula i la funcionalitat del llenguatge?

Sabem que estar a peu d’aula comporta múltiples tasques, i una d’aquestes consisteix en elaborar o adaptar materials i recursos segons les estacions de l’any, els diferents esdeveniments i festes, i també els projectes i interessos dels infants.

En aquest post compartirem algunes idees per treballar la consciència fonològica i el procés lectoescriptor, i també veurem alguns consells per optimitzar el temps.

El valor dels recursos educatius a l’hivern

És important que els recursos que presentem als infants siguin atractius per a ells, i que alhora connectin amb els seus interessos i s’ajustin, sobretot, als nostres objectius pedagògics.

Així que és important tenir en compte què volem treballar, com ho volem plantejar i presentar i amb quina finalitat educativa.

A través de materials didàctics i recursos educatius enfocats a l’estació de l’hivern afavoriran l’interès dels infants, promouran la seva curiositat, estimularan les seves ganes de participar i jugar amb els recursos i els i les companyes, i podrem connectar aquests escenaris d’aprenentatge amb els elements curriculars, doncs ens interessa promoure un desenvolupament inicial de les competències dels diferents eixos d’aprenentatge.

Per tant, una vegada tenim clar quins objectius són els que perseguim, podrem pensar amb el tipus de material i començar-lo a preparar.

Els recursos educatius i la seva elaboració

Quan ja tenim clara la finalitat de la proposta educativa que volem plantejar a Educació Infantil, ens faltarà el temps per dissenyar-lo, elaborar-lo i sobretot, plastificar-lo per donar-li una vida llarga i útil.

I sabem que de temps no te’n falta! Per aquest motiu, hem elaborat amb molta cura, diferents propostes i recursos per treballar la consciència fonològica, el procés de lectoescriptura, i molts jocs i materials per a què els puguis presentar als i les teves alumnes d’educació infantil.

A continuació, compartim algunes propostes que de ben segur t’agradaran i t’inspiraran per a les teves sessions d’aprenentatge a l’aula d’educació infantil.

Recursos d’hivern. Consciència fonològica

Entre altres propostes que hem elaborat per treballar la consciència fonològica, et proposem el joc d’ordenar lletres per construir paraules.

Amb aquesta proposta, podràs repartir els imprimibles, plastificats als infants i proposar que, individualment, ordenin les lletres per construir una paraula relacionada amb l’hivern. Tindran la imatge de referència que els ajudarà a fer la tasca de manera autònoma.

Per complementar la proposta i fer-la més manipulativa, et recomanem incorporar a l’espai d’aprenentatge, un cistell amb lletres de fusta o d’altres materials, per tal que els infants, puguin agafar-les, manipular-les i construir la paraula. Seguidament, la podran escriure a la targeta plastificada, i esborrar amb un drap quan hagin verificat que és correcte.

Una altra variable de la proposta, és treballar per parelles. En aquest cas, no només estarem treballant la consciència fonològica en la temàtica d’hivern, sinó que estarem promovem la interacció i la comunicació entre iguals. De manera que s’hauran de posar d’acord, contrastar opinions i punts de vista, i acordar el resultat final.

Recursos i jocs d’hivern. Puzle de síl·labes

A la nostra web hi trobaràs molts recursos per treballar la separació de síl·labes i la presa de consciència de les mateixes en la formació de paraules i vocabulari relacionat amb una temàtica en concret. Però en aquest cas, et proposem quest recurs educatiu imprimible, el puzle de síl·labes, que està format per targetes amb imatges sobre l’hivern que es presentaran ja retallades segons el nombre de síl.labes de cada paraula.

Presentarem el recurs educatiu d’hivern ja retallat i plastificat, tot deixant a la zona de treball, les diferents parts desordenades amb diferent vocabulari. Els infants les ajuntaran per formar paraules de manera autònoma, tant a través de l’observació de la imatge com a través de la lectura del vocabulari.

Després les podran escriure en una llibreta, també podran construir la paraula amb lletres de fusta, poden fer el dibuix, i ho poden resoldre tant de manera individual com per parelles.

Recursos educatius d’hivern per treballar el vocabulari. Memory d’hivern

El memory d’hivern és un recurs que pot tenir molts enfocaments i que el podem complementar amb altres propostes o simplement jugar-hi, fet que ja afavorirà el desenvolupament de moltes competències. Aquest material imprimible consisteix en diferents targetes que representen imatges amb elements i objectes relacionats amb l’hivern. També és un recurs ideal per treballar-se a través de racons d’aprenentatge.

Posarem les targetes amb les imatges ja retallades i plastificades de cap per avall, i els infants jugaran per parelles o en petits grups, a trobar les parelles d’imatges iguals. Després podran dir el nom de l’objecte d’hivern que està representat a la targeta i conversar amb els iguals.

Si el volem complicar una mica més, podem proposar que per a cada parella que trobin, escriguin la paraula en una pissarra o llibreta, així sabran el nombre de parelles que ha trobat cadascú.

És un joc que agrada molt i que és molt adequat per treballar i consolidar vocabulari específic sobre l’hivern.

Pots veure aquests recursos educatius per educació infantil i molts d’altres a la nostra web, on també hi trobaràs dossiers de racons d’hivern amb moltes propostes!!