Racons matemàtics. Recursos de tardor

Els racons de matemàtiques són espais organitzats de tal manera que els infants desenvolupin el seu pensament matemàtic mitjançant la manipulació, l’observació i l’experimentació amb diferents materials, recursos i propostes educatives.

En aquest post veurem com són els racons en general, les característiques i els aprenentatges associats als racons de matemàtiques, els tipus de propostes que podem treballa en aquests racons i moltes idees i recursos educatius per fer racons de mates que de ben segur t’agradaran!

Els racons d’aprenentatge

En altres posts hem vist que els racons són espais delimitats dins de l’aula on els infants, individualment o en petits grups, duen a terme diverses activitats d’aprenentatge de manera simultània.

L’autonomia es veu potenciada a través dels racons, ja que les propostes d’aprenentatge d’aquests estan enfocades a promoure aquesta autonomia de l’infant. Així, la combinació de treball individual i col·lectiu, i la motivació, constància i esforç per part de l’infant, farà que cerqui estratègies i trobi possibles solucions als diferents reptes que els plantejarem.

Aquesta autonomia en les activitats per racons li proporcionarà seguretat i estímuls per continuar avançant en el seu propi procés d’aprenentatge.

Per la seva banda, el treball en petit grup l’encoratjarà a compartir, comunicar-se, discutir i respectar les idees amb els i les companyes, a aprendre de manera cooperativa i natural, i a acceptar i oferir ajuda.

Hi ha diverses maneres d’organitzar els racons a l’aula, segons l’espai, les prioritats, els materials, els objectius marcats… En aquest sentit, a Recursos Docents t’hi podem ajudar, doncs ja tenim els objectius i les competències vinculades i programades amb els diferents materials i recursos per racons.

Racons de matemàtiques

En el món dels aprenentatges matemàtics, i mitjançant l’experimentació, els infants comencen a discriminar, abstraure, generalitzar i establir relacions a partir de propostes significatives i reals, emmarcades en escenaris d’aprenentatge real i proper al seu entorn.

El racó de matemàtiques és un espai on els infants desenvolupen el pensament matemàtic a través de la manipulació, l’observació i l’experimentació amb materials, jocs i altres recursos disponibles.

Els racons doncs, els trobem en espais i escenaris d’aprenentatge, on els infants poden manipular objectes i realitzar activitats, experimentar, construir, fer deduccions, practicar, etc. sols o en petits grups, tot adquirint, a través del joc i la manipulació, múltiples aprenentatges matemàtics.

Les activitats dels racons matemàtics que es proposin hauran de ser concretes i adequades per tal que els nens i nenes puguin desenvolupar aspectes lògics, qualitatius, quantitatius i espacials.

Per tal de promoure la funcionalitat de les matemàtiques cal que el material específic i estructurat sigui variat i ofereixi moltes possibilitats de joc i d’aprenentatge.

En els racons matemàtics hi podem trobar blocs lògics, regletes, àbacs, etc., també podem utilitzar material proper a la seva realitat, com boles, daus, joguines, etc. Els materials reciclables com botons, taps, … també ens serviran per fer sèries, comptar, relacionar el número i la quantitat,  igual que amb els elements naturals, com pedres, pinyes, pals, fulles de diferents mides i colors, etc.

Aquests elements naturals, reciclats i comprats els podrem combinar fàcilment amb targetes, dossiers, i jocs i recursos que haurem imprès.

Tipus d’activitats pels racons d’aprenentatge

Així, amb els recursos i materials que hem comentat abans, les tasques proposades en els racons de matemàtiques poden ser:

  • De lliure elecció: En aquestes, l’infant, tant individualment com en grup, ha de triar l’activitat. En alguns casos, per dur-la a terme, hauran d’inventar, descobrir, construir, comprovar, experimentar…
  • Dirigides: Aquestes acostumen a realitzar-se de manera individual i es centren en treballar aspectes de manera més estructurada i específica, amb finalitats molt concretes, sovint orientades a consolidar aprenentatges.

Recursos pels racons matemàtics

A recursos docents tenim diferents propostes, materials, idees i recursos per treballar els racons de matemàtiques tant a Educació Infantil com a Educació Primària.

Per exemple, amb la subscripció anual als nostres recursos educatius gaudiràs de la programació didàctica de racons i totes les propostes d’aprenentatge associades a la programació, juntament amb els objectius i els criteris.

Recursos educatius de tardor

Per a les diferents estacions de l’any, i particularment la tardor, una estació que ofereix un munt de possibilitats, pots gaudir de racons matemàtics de tardor, amb la programació dels racons, dossiers per fer tallers, ambients d’aprenentatge de tardor, situacions d’aprenentatge de tardor, dossiers per treballar el cicle de vida de la carbassa, i molt més!

Fes una ullada a Recursos Docents, escull la SUBSCRIPCIÓ que més encaixi amb el teu perfil docent i comença a gaudir de tots els recursos educatius!