Racons d’hivern matemàtics i de lectoescriptura per cicle inicial
Estem a punt de començar l’hivern i ja estem pensant com enfocar aquesta estació de l’any per treballar a les aules de cicle inicial.
En aquest post us explicarem alguns aspectes per fer racons matemàtics i de llengua a cicle inicial, de manera que els infants puguin desenvolupar diferents competències de manera autònoma, cooperant amb la resta de companys i amb propostes molt pràctiques i participatives.
Com podem organitzar els racons d’hivern?
En funció dels objectius que vulguem treballar i les competències específiques i els sabers que hi vulguem implicar, podrem fer diferents propostes d’aprenentatge.
En el nostre cas, ens interessa molt promoure l’autonomia i l’aprenentatge significatiu, així que el primer que farem serà distribuir els diferents racons per l’aula de cicle inicial, tot delimitant-los de manera clara.
Els materials han d’estar a l’abast dels infants, i les propostes han d’afavorir l’acció dels infants, tot oferint-los seguretat.
I això ho aconseguirem tot fent propostes que puguin desenvolupar de manera pràctica i autònoma, per tant, és important que amb una mirada, ja sàpiguen què és el que poden fer amb els recursos que tenen a la seva disposició.
Per altra banda, també és necessari que aquests recursos estiguin ajustats al nivell dels infants, però que alhora representin un repte pel seu propi aprenentatge, així que no han de ser ni molt fàcils ni molt difícils.
Abans de començar, cal que expliquem als infants com funcionen els racons, de manera que caldrà establir un sistema d’aforament per racó, delimitant el nombre de participants en cada un.
I la nostra funció, serà la de preparar les propostes d’aprenentatge, organitzar-les i mentre portin a terme a sessió, anar fent un seguiment tot observant i documentant les diferents accions dels infants en els racons d’hivern.
Recursos per treballar per racons d’hivern de matemàtiques
Tenim diferents opcions a l’hora de fer racons a l’aula. Ens podem centrar només en una àrea en concret, o bé en diferents àrees que girin al voltant d’un centre d’interès, en aquest cas l’hivern.
A continuació us expliquem algunes idees per fer racons matemàtics, i després veurem racons de llengua. Aquests els podem fer en diferents sessions, uns dies de matemàtiques i d’altres dies enfocats a llengua, o bé, podem treballar les dues àrees en les mateixes sessions, això quedarà a criteri de cada equip docent i també en funció de les competències que vulguem avaluar.
Anem a veure alguns exemples de racons matemàtics d’hivern per aplicar a l’aula:
- Podem treballar operacions matemàtiques, afavorint la familiarització amb estratègies de càlcul mental amb nombres naturals
- Practicar de la suma i la resta de nombres naturals
- Comparar i ordenar nombres naturals en diferents contextos, propostes i reptes d’aprenentatge ambientats en l’hivern
- Explorar la representació d’una mateixa quantitat de diferents maneres (manipulativa, gràfica o numèrica) amb diferents recursos ambientats en l’hivern
- Desenvolupar estratègies d’elecció de la representació adequada per a cada situació problematitzada
- Utilitzar diferents estratègies de comptatge i recompte sistemàtic en situacions relacionades amb l’hivern
Hem elaborat diferents propostes per treballar al voltant de l’hivern, de manera pràctica, manipulativa i autònoma a través de propostes pràctiques molt engrescadores i participatives, fes-hi una ullada!!
Racons de llengua d’hivern per cicle inicial
Pel que fa als racons de llengua, podem proposar, igual que en la resta de racons d’aprenentatge, activitats molt pràctiques enfocades a la interacció comunicativa, la lectura, l’escriptura, …
Algunes propostes que plantegem estan enfocades a:
- Lectura individual i silenciosa de textos, com contes, noticies … en diferents suports sobre l’hivern, amb històries divertides i properes als infants
- Aplicació d’estratègies de comprensió lectora
- Ús d’elements gràfics i paratextuals que afavoreixin la comprensió lectora
- Producció de textos propers ambientats en l’hivern i el nadal i dirigits a diferents destinataris amb finalitats diverses
- Aplicació d’estratègies de planificació, redacció, revisió i edició de textos escrits
- Lectura d’obres o fragments variats relacionats amb l’hivern
- Escriptura de textos literaris senzills (rodolins, endevinalles, contes…) relacionats amb l’hivern
- Discriminació fonètica de sons, síl·labes i accents i correspondència entre els sons i les grafies
Si vols conèixer més propostes pràctiques per treballar racons de llengua relacionats amb l’hivern, no et perdis els nostres racons d’hivern per cicle inicial!!