Racons d’estiu

Amb l’arribada de l’estiu, que queda ben poc, toca renovar tot el material didàctic que tenim a l’aula i enfocar-la al canvi d’estació que arribarà ben aviat, doncs com bé sabem, aquests canvis sempre són de gran ajuda per crear escenaris d’aprenentatge significatius a l’aula.

En aquest post us compartirem diferents racons per treballar la consciència fonològica, la lectoescriptura, i les matemàtiques, tant per educació com per cicle inicial, doncs de ben segur agradaran als i les teves alumnes!

Racons d’estiu per educació infantil i cicle inicial

Amb l’arribada de la calor podem aprofitar moments i espais d’aprenentatge per continuar treballant el vocabulari i aprenentatges matemàtics de forma autònoma i en equips reduïts de treball, a través dels racons d’aprenentatge.

Els racons, com bé sabeu, són propostes en les que els infants podran escollir en quin racó assistir per treballar a partir de materials manipulables diferents aprenentatges, en equips, per parelles, i si es dona el cas, de manera individual.

Així que a través de la descoberta i l’experimentació, et proposem treballar amb materials manipulatius, promoure la investigació, la participació i el treball en equip a educació infantil i cicle inicial; i què millor que aprofitar els canvis d’estació per introduir vocabulari i fer propostes de jocs i activitats per treballar a través dels racons d’estiu per educació i els racons per cicle inicial!

Racons de consciència fonològica per educació infantil

Les habilitats i competències fonològiques promouen en els infants, la reflexió sobre les sons de la parla de la llengua. Aquestes habilitats faciliten que l’infant pensi, distingeixi i seleccioni els fonemes, tot adquirint consciència de les seves qualitats sonores.

Així, per aconseguir aquest objectiu de la consciència fonològica i l’inici de la lectoescriptura, cal plantejar activitats i jocs a través de la seqüenciació de sons que formen les paraules.

Hem elaborat unes propostes que de ben segur t’agradaran per compartir amb els i les teves alumnes a l’aula, aquestes són ideals per racons de consciència fonològica ambientades en l’estiu.

Racons de llengua per cicle inicial

Delimitant l’aula o diferents espais del centre educatiu, podem fer propostes definides per treballar la comunicació i la llengua a cicle inicial a través de tasques i jocs autònoms, dirigits pels i les pròpies alumnes. En petits grups podem treballar el vocabulari, la comprensió lectora, l’escriptura, la consciència fonològica, etc.

L’àrea de llengua permet que adaptem les diferents situacions i propostes per tal de desenvolupar un munt de competències específiques de llengua, com per exemple, la comunicació oral, la seva comprensió, l’expressió escrita, la lectura silenciosa, la lectura compartida, en veu alta, la comprensió lectora, i un munt de propostes i racons definits clarament.

Sabem que treballar per racons no només afavoreix la participació activa de l’alumnat, ja que els equips de treball reduïts promouen la implicació i la motivació de l’alumnat. També es promou l’ajuda entre iguals, la cooperació, la interacció i la comunicació, i moltes habilitats personals i competències transversals.

Racons de matemàtiques per educació infantil

Les matemàtiques manipulatives, l’exploració, l’observació i la construcció d’aprenentatges matemàtics de manera plantejats a través de racons, són unes oportunitats d’aprenentatge d’allò més funcionals i significatives.

A l’educació infantil, i en els aprenentatges matemàtics, els infants gaudiran a través de propostes d’observació i de relació dels números amb les quantitats, podran treballar la simetria, iniciar-se en el comptatge, la numeració, les figures geomètriques, i molts més aprenentatges matemàtics.

Els podem proposar jocs de taula, com per exemple el joc de les parelles, dòminos matemàtics en diferents formats, treballar les simetries, i moltes propostes més per fer racons a educació infantil!

Racons de matemàtiques per cicle inicial

En les delimitacions de diferents espais per fer racons a cicle inicial, podem integrar aprenentatges en l’àrea de les matemàtiques. En aquesta etapa i cicle podem introduir aprenentatges relacionats amb les operacions, iniciant-se en les sumes a través d’elements quotidians, targetes i imprimibles relacionats amb el projecte d’aula, amb les estacions de l’any, etc.

També els podem proposar racons de joc simbòlic, com la botiga, el supermercat o el racó del restaurant, per iniciar-se en aprenentatges per tornar el canvi, explorar les qualitats i la quantitat en les monedes d’euro, etc.

Programació didàctica de racons

Com has vist, us compartim diferents elaboracions de materials per treballar els racons en diferents estacions de l’any, com en els que us hem portat avui, els racons d’estiu.

Però a més de tots els imprimibles, i recursos i materials educatius i didàctics, en aquests racons també hem elaborat la programació didàctica, amb tots els elements curriculars que comporta, per tal que puguis gaudir amb els infants, i no haver de pensar en la programació curricular.

En les programacions de racons hi trobaràs tot el que necessites, les competències específiques de les àrees d’aprenentatge, els objectius desenvolupats de manera competencial, i els criteris d’avaluació, per tal que puguis avaluar els aprenentatges i els avenços dels i les teves alumnes.

Fes-hi una ullada, t’agradaran!