Racons de llengua a educació infantil i cicle inicial

La metodologia de racons és una estratègia molt recurrent a les aules d’educació infantil i cicle inicial de primària. A través d’aquests, dins l’aula, es delimiten els diferents espais per realitzar activitats i propostes de manera simultània. Les activitats acostumen a ser de caire pràctic, manipulatiu, simbòlic i a través de tasques el màxim d’autònomes possible.

Algunes vegades, ens troben en què els racons de llengua queden descompensats a l’haver-hi una sobrecàrrega de contes i textos de lectura, de manera que cal buscar formes per fer propostes amb materials didàctics, recursos educatius i propostes de joc per motivar més l’alumnat.

En aquest post veurem diferents propostes variades per treballar els racons de llengua.

Materials didàctics i recursos pels racons de llengua a educació infantil

A l’aula d’educació infantil, podem delimitar quatre o cinc zones diferents de treball i aprenentatge de la llengua.

  • Normalment, un racó s’enfoca a la lectura, que pot àlbums il·lustrats i fins i tot contes en aplicacions digitals en tauletes.
  • Seguidament, podem proposar un racó de joc per parelles, en el que els infants realitzin algun joc tipus dòmino, o joc de les parelles, per potenciar algun vocabulari que s’estigui treballant.
  • També podem incloure un racó de consciència fonològica, amb safates de sorra i targetes amb lletres, per treballar el traç.
  • Un altre racó, també orientat a la relació so i grafia de les lletres, podria ser el d’ordenar i relacionar les fotografies dels i les companyes d’aula, juntament amb la seva lletra inicial.
  • I d’altres racons poden estar adreçats a treballar nou vocabulari o consolidar-ne, relacionant-lo amb algun projecte d’aula, en el que els infants realitzin accions d’escriptura, identificació de lletres, etc. amb recursos educatius i materials didàctics preparats amb aquestes finalitat.

Si vols saber-ne més, fes una ullada als conjunts de racons que hem dissenyat, que contenen la programació didàctica i tot el material imprimible necessari per portar a terme 4 racons de llengua de manera simultània.

Materials didàctics i recursos pels racons de llengua a cicle inicial

A cicle inicial ens trobem en un moment molt rellevant per a l’aprenentatge de la llengua escrita, oral i la lectura, cal treballar de manera sistemàtica, però alhora contextualitzada, significativa i pràctica, els diferents processos d’aprenentatge implicats.

Per exemple, per cicle inicial podem preparar quatre o cinc racons d’aprenentatge de manera simultània.

  • Un racó el podríem adreçar a la creació d’un conte, a través d’una base d’orientació per a què els infants el puguin elaborar per parelles o individualment, seguint una sèrie passos i de manera autònoma.
  • Un altra proposta de racó la podem adreçar als jocs de taula per treballar vocabulari, com dòminos de vocabulari i imatge, passa-paraula, jocs de memòria, etc.
  • Un altre racó pot està orientat a la comprensió lectora, com per exemple, a través de materials didàctics per relacionar descripcions o definicions amb imatges.
  • I també podem crear racons de joc simbòlic per potenciar l’expressió oral en situacions i contextos quotidians a través del joc.

Fes una ullada a tots els materials didàctics que hem dissenyat sobre llengua catalana, en els que hi trobaràs bases d’orientació per realitzar diferents tasques d’escriptura autònoma, jocs de llengua, dictats autònoms, propostes de separació de síl·labes, etc,

També hem dissenyat diferents conjunts de racons de llengua i altres situacions d’aprenentatge per a l’aprenentatge de competències específiques de llengua, t’agradaran!