Projectes a Educació Infantil

Els projectes són situacions d’aprenentatge molt pràctiques, enfocades a promoure l’autonomia, la planificació i l’autoregulació dels infants a través de propostes i reptes que comportin certa dificultat però que alhora siguin assequibles per aconseguir el propòsit final. Els projectes afavoreixen la implicació, el treball en equip, i la posada en acció de diferents competències específiques i transversals.
Què són els projectes?
el Treball per Projectes és una estratègia metodològica amb un enfocament globalitzat que afavoreix i promou la crítica constructiva, la col·laboració i la recerca activa per aconseguir un objectiu comú.
Treballar aquests conceptes a l’aula implica deixar enrere els fonaments de l’escola tradicional, i avançar i construir entorns i escenaris d’aprenentatge que fomentin la cooperació, la curiositat, l’aprenentatge actiu basat en la recerca i l’experimentació, i on els alumnes aprenguin descobrint i aprenent de manera activa.
A través d’una proposta de repte o producte final, els infants portaran a terme diferents tasques de descoberta, investigació i construcció per aconseguir un objectiu comú.
Avantatges del treball per projectes a educació infantil
Els avantatges de treballar per projectes són diversos, entre aquests podem ressaltar l’autonomia de l’alumnat i la seva implicació en el propi procés d’aprenentatge.
- Al treballar en equips reduïts, es promou la participació i la interacció entre infants.
- Al proposar un repte desafiant i engrescador, posen en acció el desenvolupament de diferents competències, tant competències específiques de diferents eixos d’aprenentatge, com competències transversal, sobretot la competència personal, social i d’aprendre a aprendre.
- Aprenen a treballar de manera activa per aconseguir un objectiu, accions que els porten a cooperar i treballar en equip de manera natural.
- S’afavoreix la interdependència positiva dins dels equips de treball, tot promovent la implicació de tots els membres de l’equip.
- Els infants descobreixen de manera autònoma guiats pel professorat.
- S’afavoreix la formulació de preguntes i les diferents alternatives per donar una resposta constructiva.
- I també aprenen, de manera progressiva a autoavaluar-se i a avaluar els i les companyes de l’equip.
Activitats i recursos per fer projectes a educació infantil
Les activitats per als projectes haurien de defugir de les tasques de repetició o memorístiques i avançar cap a fites més elevades, tot potenciant un desenvolupament competencial i donar resposta a objectius funcionals i operatius. Per tant, les tasques dels projectes haurien de:
- Tenir relació i estar relacionades amb les necessitats d’aprenentatge dels infants i els seus interessos. Les propostes d’aprenentatge s’han d’estructurar de manera que tots els infants puguin participar i interactuar contrastant punts de vista i arribant a acords.
- Ser activitats competencials que promoguin l’aprenentatge significatiu i que els alumnes les percebin com a pràctiques, funcionals i que tenen sentit.
- Procurar organitzar les activitats de manera equitativa, tant en equip com a nivell de treball individual.
- Ser diverses, de tal manera que el projecte inclogui tasques d’experimentació, de descoberta, de recerca específica, de pràctica, d’aplicació, de construcció, de contrast, d’elaboració del producte final, etc.
- Respectar els diferents ritmes d’aprenentatge i oferir les mateixes oportunitats de participació i aprenentatge a tots els alumnes, tot oferint un disseny universal.
- Atendre els interessos que sorgeixin de manera espontània, ja que la planificació d’un projecte és flexible i oberta, i a mesura que aquest avança es podran planificar i dissenyar activitats en funció de les necessitats d’aprenentatge que sorgeixin.
- Regular els propis aprenentatges al llarg del projecte. S’aconsella que després d’haver treballat al voltant d’un objectiu, els alumnes puguin autoregular-se, per reflexionar sobre el seu propi aprenentatge i el funcionament de l’equip, i valorar el grau d’assoliment, alhora que puguin planificar les tasques que falten per assolir la resta d’objectius.
- Ser activitats encaminades a donar resposta al repte proposat a l’inici del projecte.
Exemples de projectes per educació infantil
Si vols conèixer diferents exemples de projectes a educació infantil, basats en situacions d’aprenentatge pràctiques i enfocades a la descoberta, la investigació en equip i plantejaments significatius pels infants, no et perdis els diferents exemples de propostes d’aprenentatge que hem dissenyat.
Tots els projectes a educació infantil i les situacions d’aprenentatge, com les que et compartim a continuació, contenen la programació didàctica i tots els recursos i materials imprimibles per portar a terme el teu projecte d’aula.
- Projecte de les formigues
- Projecte dels cucs de terra
- Projecte de la granja
- Projecte de les papallones
- Recursos i projectes dels oficis a educació infantil
I molts més projectes per educació infantil i situacions d’aprenentatge AQUÍ