Problemes matemàtics per Educació Primària – Recursos d’hivern
Sabem que els problemes matemàtics són propostes pràctiques fonamentals per desenvolupar el pensament matemàtic, tot plantejant al infants, la superació de reptes i desafiaments amb esforç i constància.
En aquest post veurem com plantejar situacions basades en problemes matemàtics de manera pràctica, significativa i competencial.
Resolució de problemes matemàtics a l’Educació Primària
Sabem que la pràctica és fonamental per consolidar aprenentatges matemàtics, de manera que el seu desenvolupament i resolució cal enfocar-los de manera competencial per tal que l’alumnat pugui sistematitzar la forma de donar-hi resposta de manera efectiva.
Així doncs, per a la resolució d’un problema matemàtic es passa per diferents fases o etapes:
- Plantejament d’un repte matemàtic desafiant
- Dividir o esmicolar l’enunciat del problema matemàtic en diferents parts
- Identificar i analitzar les dades disponibles a l’enunciat del problema
- Identificar la pregunta i les dades que es demanen
- Dissenyar una estratègia de resolució
- Aplicar l’estratègia de resolució
- Comprovar la o les solucions del problema matemàtic
Aquest és un procés competencial que si l’alumnat el practica amb constància s’acabarà automatitzant, de manera que agilitzarà la resolució de problemes matemàtics.
Problemes matemàtics per cicle inicial ambientats en l’hivern
Les imatges tenen un paper important a cicle inicial, així com els elements i objectes manipulables i vivencials per treballar les matemàtiques.
Per aquest motiu, hem elaborat un dossier de problemes matemàtics per cicle inicial, amb una estructura de resolució competencial, en la que podran representar les dades del problemes i descriure el procés de resolució de manera visual.
S’aconsella introduir aquests problemes matemàtics amb element manipulatius no estructurats i d’ús quotidià, ambientats en l’hivern, com ara pinyes, cascavells o campanetes, botons, pedres, etc. D’aquesta manera, els infants, abans de fer la representació dibuixada de les dades o de la resolució, podran treballar els diferents conceptes de manera vivencial i significativa, tot afegint, traient, classificant, …
Problemes matemàtics per cicle mitjà ambientats en l’hivern
A cicle mitjà, el nivell d’abstracció ja és una mica més elevat i l’alumnat està més familiaritzat amb la resolució de problemes matemàtics, de manera que és interessant, seguir treballant amb elements manipulatius ambientats amb l’hivern i el Nadal, però alhora podem afegir algun canvi, com és el fet de treballar en parelles. D’aquesta manera, els infants es podran explicar diferents formes de resolució i podran descobrir estratègies de resolució de problemes matemàtics amb altres enfocaments, també treballaran en equip i el repte serà compartit.
En aquest cas, en el dossier de problemes matemàtics per cicle mitjà, els seguirem plantejant amb una estructura que els acompanyi en la resolució efectiva d’aquests desafiaments matemàtics, tot identificant les dades necessàries, fent la representació de la seva resolució i indicant la solució al repte matemàtic que planteja el problema.
Problemes matemàtics per cicle superior ambientats en l’hivern
Els recursos que trobaràs dins del dossier de problemes matemàtics adreçats a infants de cicle superior estan enfocats amb un plantejament semblant però efectivament, amb desafiaments més complexos que poden implicar varis tipus d’operacions per a donar-hi resposta.
Pel cicle superior, també podem integrar elements pràctics i manipulatius, però donant resposta al plantejament de cada problema, amb dades més grans. Per tant, es poden utilitzar regletes o altres elements que ja representin desenes, centenes i unitats de miler.
Recursos inclosos en els dossiers de problemes matemàtics
Els dossiers matemàtics que hem elaborat per educació primària contenen diferents plantejaments desafiants contextualitzats i ambientats en l’hivern i el Nadal, i enfocats a la suma, la resta, la multiplicació i la divisió.
El recurs també conté la programació didàctica, en la que es poden veure les competències associades, els objectius i els criteris d’avaluació.
I finalment, cada dossier de problemes matemàtics, conté una rúbrica per tal d’observar i avaluar el desenvolupament dels infants en relació a la resolució de problemes i valorar el nivell d’assoliment dels diferents criteris d’avaluació.