Lectoescriptura. Estratègies i mètodes

L’elecció d’un mètode o estratègia per a l’ensenyament de la lectura és una gran qüestió que ens fa reflexionar a docents de diferents cicles, però sobretot de cicle inicial, ja que assolir una lectura fluida ens garantirà un bon rendiment i una base sòlida per a l’aprenentatge de les diferents àrees.

En aquest post veurem alguns mètodes de la lectoescriptura que ens ajudaran a prendre algunes decisions bàsiques.

Ensenyament i aprenentatge de la lectoescriptura

L’ensenyament i l’aprenentatge de la lectoescriptura és una qüestió fonamental des del punt de vista didàctic, però també com un eix al voltant del qual gira el desenvolupament global i cognitiu dels infants, ja que vivim en un món en el que, a part dels mitjans visuals, l’escriptura i la lectura són primordials per desenvolupar-nos-hi.

La lectoescriptura és la base per assolir un domini de certes habilitats, com la interpretació de les grafies.

Però, com és un bon mètode per treballar la lectoescriptura? Els primers mètodes van ser els sintètics, però després la psicologia es va centrar en l’interès de l’infant i es va passar al mètode analític. Aquests mètodes van anar variant i adquirint més rellevància a mesura que s’anaven fent més investigacions en aquest camp. A continuació, farem un resum sobre les bases que caracteritzen els mètodes sintètics, analítics i mixtes.

Mètode sintètic

Aquest mètode ascendent es caracteritza per elements simples i abstractes, que van de la lletra a la síl·laba, per després passar de la síl·laba a la paraula, sense tenir en compte el resultat.

És doncs, un mètode de lectoescriptura jeràrquic i basat en seqüències, començant per la grafia, la lletra, la paraula, la frase i el text.

Per a què es realitzi correctament, hi ha tres apartats que s’haurien de plantejar:

  • Que la pronunciació fonètica sigui l’adequada.
  • Que les grafies es treballin separades per evitar confusions entre grafies semblants.
  • I fins que el grafema i el fonema no s’ha après, no es pot seguir amb el següent nivell d’aprenentatge.

Els passos a seguir són:

  • Realitzar una mecànica de la lectura tot desxifrant el text.
  • Realitzar una lectura atenta per a comprendre el text llegit.
  • Realitzar una lectura expressiva per donar l’entonació adequada al text.

Aquest mètode és molt ràpid per ensenyar la lectoescriptura, ja que es treballa directament des de la pronunciació de cada lletra i de cada síl·laba. Tot i així, és un procés molt abstracte, ja que els infants desconeixen el que estan aprenent i es dificulta la consolidació de l’aprenentatge en els seu esquemes degut a que no és motivador.

Mètode global o analític

A diferència del mètode sintètic, aquest és descendent, ja que es parteix dels elements més complexes de la paraula o de la frase.

L’infant és qui parteix dels seus coneixements previs per a poder-ne fer una comprensió. Es parteix de la memòria visual, fonològica i semàntica.

El primer pas per a treballar la lectoescriptura amb aquest mètode és el reconeixement global de la paraula o de l’oració, per seguidament, realitzar una anàlisi de la resta de components. Aquest consisteix en quatre etapes generals:

  • Es parteix de les experiències prèvies expressant-les a través d’altres formes de llenguatge i comunicació, com mitjançant dibuixos o textos, per encaminar l’infant cap a l’expressió verbal i el desig de comunicar el que li aporten els dibuixos, per exemple. Per tant, es podria presentar com una forma d’expressió de dibuixos de manera significativa.
  • Es parteix de la frase, des de la memòria visual o auditiva, per tant, la lectura és només la pronunciació d’allò que ja és conegut.
  • Se segueix amb l’anàlisi i es desxifren les paraules.
  • I finalment, es treballarà la lletra, la precisió de la grafia, l’ortografia, etc.

Aquest mètode és més motivador per a l’infant perquè es parteix d’unitats que ja coneixen prèviament, però la inversió temporal en aquest aprenentatge és molt elevada, ja que han d’aprendre moltes paraules de manera visual.

Mètode mixt

Aquest mètode interactiu és una barreja del mètode sintètic i del mètode analític, ja que el llenguatge escrit s’interpreta a través de la lectura, començant per comprendre el text i partint de les dades del mateix text i alhora del coneixement previ de l’infant.

És doncs, una lectura complexa i cognitiva en la que l’infant processa la informació del text i aportant els seus esquemes de coneixement, però per a què sigui possible i es realitzi correctament, cal entendre la globalitat del text.

Aquest mètode es realitza a través de tres fases:

  • El pre-aprenentatge a través de la prelectura i la pre-escriptura. En aquesta fase es prepara l’infant per un posterior aprenentatge, i es promou la capacitat de llegir i interpretar imatges, tenint en compte els factors maduratius de l’infant, com la motricitat fina, l’orientació de l’espai, la lateralitat, etc.
  • L’aprenentatge. S’utilitzen estratègies semblants a les anteriors per tal de consolidar la lectoescriptura.
  • El post-aprenentatge. On ja es consoliden i s’assenten els aprenentatges lectoescriptors tot potenciant l’accés a la informació i la comunicació.

Els diferents mètodes d’ensenyament i aprenentatge de la lectoescriptura ajudaran en el procés, però l’aprenentatge i el seu assoliment dependrà de l’infant, el moment maduratiu, la seva implicació i motivació, els seus esquemes previs, etc.

Per tant, no hi ha un únic camí per aconseguir aquestes habilitats, sinó que cal anar construint nous camins junts, a l’aula, a través d’accions diverses com:

Partir dels coneixements previs de l’infant per descobrir nous significats.

Aprofitar moments i escenaris diversos per treballar la lectoescriptura.

Conèixer diferents estratègies i saber-ne fer ús i aplicar-les en les activitats que puguin esdevenir significatives pels infants.

Els infants són els constructors i protagonistes del seu procés d’aprenentatge, de manera que cal aprofitar moments a l’aula per a què puguin veure que la lectura i l’escriptura són molt funcionals per a la comunicació i l’aprenentatge.

Si vols saber-ne més sobre la lectoescriptura, visita la nostra web, i no et perdis tots els recursos relacionats amb aquest procés d’ensenyament i aprenentatge tan important!

EBOOK: ESTRATÈGIES DE COMPRENSIÓ LECTORA

CURS: APRENENTATGE DE LA LECTURA