Experiments a l’aula d’Educació Primària

Desenvolupar la curiositat científica i introduir el mètode científic a l’aula és una bona proposta d’aprenentatge per consolidar aprenentatges, fer que aquests siguin més pràctics i funcionals, i alhora més significatius per l’alumnat.

Si vols desperta l’interès dels teus alumnes i ajudar-los a comprendre conceptes científics abstractes, no et perdis aquest post, on parlarem sobre la importància de l’experimentació i del mètode científic a l’aula.

Què és el mètode científic i per què és important introduir-lo a l’aula?

Sabem que el mètode científic és un procés estructurat que promou l’exploració, l’observació i l’anàlisi de diferents fenòmens, i si anem aplicant aquest mètode a l’aula, ajudarem els i les nostres alumnes a millorar el procés d’aprenentatge de conceptes científics que algunes vegades poden esdevenir massa abstractes per a ells i elles.

El mètode científic està organitzat i es treballa a través de diferents passos, com són :

  • La formulació d’hipòtesis
  • L’observació
  • L’experimentació
  • La recollida de dades
  • Les conclusions

I aquest enfocament del mètode científic, no només promou l’aprenentatge explícit de sabers i competències relacionades amb les ciències, sinó que també afavoreix el desenvolupament d’habilitats i competències clau i transversals relacionades amb la col·laboració, el treball en equip, la resolució de problemes, la superació de reptes i el pensament crític.

Així que a través d’experiments senzills, podem introduir de manera pràctica el mètode científic a l’aula, despertant la seva curiositat i motivació.

La realització d’experiments a l’aula

Per fomentar el pensament crític i la pràctica del mètode científic, una proposta fonamental és la realització d’experiments a l’aula. A través de diferents pràctiques ben planificades, els infants posaran a prova les seves idees, formularan hipòtesis i posaran en pràctica diferents habilitats científiques que els portaran a un aprenentatge més ric i significatiu, fet que els ajudarà a recordar aquestes noves conquestes.

La seva motivació per fer pràctiques a través de diferents experiments científics a l’aula, ajudaran a que els infants participin de manera activa, s’organitzin i apliquin diferents aprenentatges a la pràctica, convertint els conceptes més abstractes, en experiències d’aprenentatge comprensibles que recordaran amb més facilitat, ja que les hauran observat i aplicat de primera mà.

Experiments a l’aula i desenvolupament de competències

La realització d’experiments a l’aula no només promou l’aprenentatge de sabers i competències específiques de l’àrea de medi, sinó que també afavoreix el desenvolupament de competències clau que són essencials per a l’aprenentatge global:

  • Competència matemàtica i competència en ciència, tecnologia i enginyeria: Els infants comprendran fenòmens naturals, aprendran a interpretar dades científiques i desenvoluparan habilitats d’observació i registre.
  • Competència digital: També podem aprofitar els experiments a l’aula per proposar l’enregistrament de dades en fulls de càlcul senzills o presentar resultats a través d’eines digitals.
  • Competència personal, social i d’aprendre a aprendre: Els infants reflexionaran sobre els resultats i els podran comparar amb les hipòtesis que han formulat inicialment. Alhora, podran treballar en equip i col·laborar amb iguals en la resolució de problemes.
  • Competència en comunicació lingüística: La comunicació i la interacció amb l’ambient científic i els i les companyes, afavorirà l’ús de vocabulari científic per descriure els diferents processos científics i les seves conclusions.

El mètode científic a l’aula: La importància de l’observació i del registre de dades en els experiments

Com hem comentat, l’observació és una habilitat fonamental en el mètode científic, així que és important acompanyar als i les alumnes a observar de manera sistemàtica els diferents fenòmens científics per tal que els puguin descriure amb detall i així identificar patrons i diferents efectes i causes. Així que, a través de plantilles, guies i bases d’orientació, els ajudem a desenvolupar el pensament crític i a consolidar aprenentatges de manera pràctica i significativa.

Recursos per fer experiments a l’aula

Hem elaborat un dossier amb un conjunt de recursos i experiments per a què puguis portar a la pràctica diferents propostes a l’aula i gaudir de la ciència i el mètode científic amb els teus alumnes.

En el dossier d’experiments científics hi trobaràs:

  • La guia docent, amb explicacions sobre com treballar i aplicar els diferents experiments a l’aula
  • La programació didàctica, amb les competències específiques i sabers implicats directament en la situació d’aprenentatge
  • 7 experiments d’aula per educació primària amb la base d’orientació per a què els i les alumnes puguin portar a terme els experiments de manera autònoma
  • Les explicacions dels fenòmens observats a cada experiment científic

Hem vist que integrar el mètode científic i realitzar experiments a l’aula, és una experiència educativa constructiva i significativa. El mètode científic permet als alumnes explorar el món des d’un punt de vista actiu i pràctic, desenvolupant competències clau i habilitats que van més enllà de l’aula.

Els experiments a l’aula, doncs, combinats amb la curiositat innata dels infants, converteixen l’aprenentatge en una experiència emocionant i que recordaran amb més facilitat, ja que quan l’aprenentatge s’adquireix a través de la pràctica, es transforma en un recurs viu que perdura i és més fàcil de recuperar.