Exemples de situacions d’aprenentatge

Última modificación:

Com bé sabeu, amb el canvi de currículum, han sorgit les situacions d’aprenentatge com a estratègies i propostes que promouen l’aprenentatge significatiu, participatiu, productiu, funcional, proper i globalitzat.

Ja fa uns mesos que hem començat a dissenyar, elaborar i compartir situacions d’aprenentatge per Educació Infantil i Educació Primària. Així que en aquest post tractarem les característiques de les situacions d’aprenentatge, la importància de la seva aplicació a l’aula i els diferents beneficis que comporten els aprenentatges pràctics que es promouen, i també veurem algunes idees i exemples de situacions d’aprenentatge.

Característiques de les situacions d’aprenentatge

Segons el currículum, les situacions d’aprenentatge són “escenaris que l’alumnat es troba a la vida real i que els centres educatius poden utilitzar per desenvolupar aprenentatges”.

Aquestes, afavoreixen el desplegament, per part de l’alumnat, d’accions relacionades amb el desenvolupament de les competències clau i les competències específiques de diferents eixos d’aprenentatge (ed. infantil) i àrees (ed. primària).

Així, el principal objectiu de les situacions d’aprenentatge és aconseguir que l’alumnat desenvolupi les competències de les àrees o eixos amb un enfocament globalitzat i transversal, funcional, contextualitzat i pràctic. I també té la finalitat d’aconseguir que l’alumnat respongui de manera eficient i competencial als diferents plantejaments del segle XXI, que alhora estan relacionats amb l’assoliment de les competències clau.

Aprenentatge real i significatiu a través de les situacions d’aprenentatge

Per a resoldre reptes a la vida real, no ens centrem única i exclusivament en un element, aspecte o àmbit. Sinó que són diverses les variables que intervenen en la resolució d’una situació. Així, en l’àmbit educatiu, les propostes i les situacions d’aprenentatge es presenten com una oportunitat per a resoldre diferents reptes, plantejaments i situacions amb una mirada globalitzada, holística, en la que intervenen diferents àrees o eixos d’aprenentatge.

Les situacions d’aprenentatge doncs, pretenen oferir eines a l’alumnat per tal que, de manera progressiva, siguin competents en analitzar, investigar i donar resposta o intervenir en una situació d’aprenentatge contextualitzada en la realitat i el seu entorn proper.

Exemples de situacions d’aprenentatge per educació infantil

Les situacions d’aprenentatge a l’educació infantil, són experiències que parteixen d’un context proper i significatiu pels infants, i que acostumen a presentar un repte real.

Aquestes situacions d’aprenentatge sorgiran del dia a dia a l’aula, dels jocs dels infants, de les coses que passen a l’escola i al seu entorn proper, etc.

A continuació, indiquem algunes idees de situacions d’aprenentatge:

 • L’inici d’una estació de l’any
 • Una festa o esdeveniment cultural
 • Els conflictes al pati
 • L’hora de dinar i les rutines
 • Els esmorzars saludables a l’escola
 • Els contes de falda
 • Les formigues que entren a l’aula
 • Els bassals al pati després d’un dia de pluja
 • Com promoure l’estalvi d’aigua a l’escola i a casa
 • Els circuits i les cabanyes
 • La construcció d’un mini món

Hi han moltes propostes a incloure com a situacions d’aprenentatge. Cal veure quins són els interessos dels infants i relacionar-los amb les propostes que sorgeixen de manera quotidiana a l’aula.

Si vols conèixer més exemples, fes una ullada a les situacions d’aprenentatge per infantil que tenim disponibles, en aquestes hi trobaràs la programació completa i tots els recursos educatius imprimibles!

Situacions d’aprenentatge per educació primària

Una situació quotidiana que promogui interès als infants i que percebin com a proper i interessant per aprendre, investigar, explorar i experimentar per donar resposta a un repte real, contextualitzat i proper.

El fer de donar resposta a un repte, en les situacions d’aprenentatge, es fa evident la necessitat de desenvolupar múltiples competències de diferents àrees, i realitzar amb eficàcia un seguit d’accions orientades a aconseguir-ho.

A d’educació primària, també són molts els temes o punts d’interès que poden generar una situació d’aprenentatge. A continuació proposem algunes idees:

 • La lluita contra el canvi climàtic
 • Organitzar una sortida o les colònies
 • Planificar i organitzar una jornada esportiva al centre educatiu
 • Fer una campanya de difusió sobre les necessitats dels animals de companyia
 • Dissenyar un menú setmanal d’esmorzars saludables
 • L’escassetat d’aigua
 • Vendre roses per Sant Jordi
 • Fer una representació teatral per ajudar a una entitat sense ànim de lucre
 • Analitzar una notícia d’actualitat
 • Col·laborar en una jornada o acte local

Són diverses les propostes que es poden gestionar i aplicar com una situació d’aprenentatge, ja que emmarcant la proposta i contextualitzant-la per donar resposta a un repte engrescador per a l’alumnat, s’afavorirà seva participació i implicació activa. Fes una ullada a les programacions i materials de situacions d’aprenentatge per educació primària que hem dissenyat!

Si vols descobrir diferents situacions d’aprenentatge, amb tots els recursos educatius, materials didàctics i les programacions curriculars, fes una ullada a la nostra web, on hi trobaràs un munt de propostes completes i a punt de fer servir.