Escriptura creativa a Educació Primària
Quan preguntem als i les nostres alumnes si els agrada escriure, normalment rebem respostes negatives, ja que associen aquesta acció a la correcció ortogràfica, a la gramàtica, etc. És per aquest motiu que en aquest post volem desgranar el concepte d’escriptura, per ressaltar les seves virtuts en l’àmbit més creatiu i creador de la persona.
Veurem què és l’escriptura creativa, quins són els beneficis de treballar-la a l’aula, i compartirem algunes idees per engrescar l’alumnat a participar-hi creativament.
Què és l’escriptura creativa?
Escriure ens fa imaginar i ens transporta a escenaris màgics i desconeguts a través de la bellesa de les paraules i la seva organització.
L’escriptura és un procés ideal per desconnectar i donar via lliure a la imaginació i la creativitat, igual que la pintura, la música o qualsevol altre tipus d’activitat artística. Per tant, és un procés en el qual, l’infant podrà desenvolupar diferents competències i habilitats, lingüístiques i també creatives, i produir, des del seu propi “jo”, allò que vol expressar a de manera original.
Així, l’escriptura creativa és un procés lingüístic creatiu allunyat de la simple interpretació, que busca una mirada estètica en l’ús del llenguatge a través de diferents gèneres, com poden ser la novel·la, la poesia, autobiografies, petites històries, assajos, etc.
L’objectiu de l’escriptura creativa és inventar, crear o mostrar temes nous de manera original, tot satisfent la necessitat de crear i d’inventar del qui escriu. És una forma allunyada dels esquemes tradicionals de l’escriptura, ja que no sempre segueix els patrons clàssics, sinó que els reinventa.
L’escriptura creativa també promou l’aprenentatge i l’anàlisi de diferents creacions literàries, així com la comprensió lectora, més enllà de l’expressió artística, i el ball i combinació de les paraules, cercant la bellesa i la innovació en les seves combinacions.
Beneficis de l’escriptura creativa
Així doncs, basant-nos en el concepte d’escriptura creativa, i les accions que comporta la seva aplicació a l’aula, podem dir que aporta força beneficis als infants, com per exemple:
- Augmenta el gust per la lectura, ja que la lectura és un procés essencial i inseparable de les produccions escrites.
- Promou el desenvolupament de l’expressió i la comprensió verbal.
- Pot ajudar a canalitzar les emocions i prendre consciència de les mateixes.
- Millora i afavoreix la creativitat i la imaginació de l’autor/a.
- Millora l’aprenentatge de la gramàtica, l’ortografia i contribueix a l’ampliació del vocabulari.
- Promou la concentració i la reflexió sobre les pròpies produccions escrites.
- Genera vincles lúdics, creatius i experimentals en relació a la comunicació amb una mirada estètica.
- Desenvolupa la capacitat d’abstracció d’idees.
- Ajuda a establir relacions entre idees per generar-ne de noves.
- Activa el pensament divergent.
- Desbloqueja la imaginació i allibera la creativitat el qui escriu.
Idees per treballar l’escriptura creativa a l’aula
Per evitar bloquejos innecessaris i donar via lliure a la imaginació, de vegades cal fer un petit escalfament per preparar el terreny i començar a escriure.
Així, doncs, podem proposar activitats per destensar l’ambient, com per exemple, fent una història encadenada de manera oral, a partir d’imatges.
Podem projectar imatges que no tinguin res a veure les unes amb les altres, i que els infants vagin desenvolupant una petita història compartida, ja sigui en petit grup o en gran grup, d’aquesta manera anirem escalfant els motors de la creativitat per passar a l’escriptura creativa.
Una vegada s’ha generat un ambient engrescador i un clima que promogui la imaginació i la lliure creativitat, serà quan podrem proposar l’activitat creativa, ja sigui a través d’elements manipulatius, com daus, imatges, paraules, etc. com a través d’estructures iniciades per ajudar i acompanyar l’alumnat en la pràctica de l’escriptura creativa.
Exemples d’activitats per treballar l’escriptura creativa
Volem compartir algunes idees per treballar l’escriptura creativa a l’aula, amb un enfocament pràctic i col·laboratiu, enfocat a desenvolupar la imaginació dels infants, a continuació t’ho mostrem.
Creació de cal.ligrames a través d’una capsa d’aprenentatge
A través d’aquesta capsa d’aprenentatge l’alumnat desenvoluparà la creativitat artística i literària a través de propostes d’aprenentatge en les que descobrirà què són els cal.ligrames, coneixerà alguns exemples i analitzarà les seves característiques, per tal d’elaborar-ne un de propi, de manera autònoma i creativa. Aquest recurs conté la programació didàctica de la capsa d’aprenentatge, i tots els recursos imprimibles per portar-la a terme en equip.
Fitxes d’escriptura creativa per cicle mitjà
Fitxes d’escriptura creativa per cicle superior
Aquests dossiers contenen un conjunt de propostes d’escriptura creativa, unes estan adreçades a cicle mitjà de primària i d’altres a cicle superior. És un recurs pràctic i versàtil, dissenyat per promoure la imaginació, l’expressió escrita i la motivació dels i les alumnes. Inclou activitats basades en imatges originals i situacions divertides, amb estructures clares i criteris d’avaluació. És ideal per enriquir les classes de llengua i literatura.
Dossiers d’escriptura autònoma per cicle inicial
Aquest recurs és un dossier que conté diferents activitats d’escriptura autònoma. Està pensat per a què els infants de cicle inicial puguin desenvolupar diferents tipologies de text de manera autònoma, en racons d’aprenentatge o tallers d’escriptura. Conté la planificació del text i els recursos necessaris per escriure’l, seguint unes pautes.
Amb aquests i altres materials i propostes, anirem introduint l’alumnat en el fantàstic món de les lletres i les paraules, la seva bellesa i combinació, i de manera progressiva, el anirem predisposant a escriure de manera creativa, amb imaginació i sense bloquejos.