Com treballar la lectoescriptura
El procés d’ensenyament i aprenentatge de lectoescriptura és complex i rellevant, no només pel seu impacte en el desenvolupament de l’infant, sinó que també ho és per tot el seguit de factors que s’ha de tenir en compte a l’hora de planificar activitats lectoescriptores.
En aquest post veurem què és la lectoescriptura, per avançar cap al seu procés d’ensenyament i aprenentatge, per conèixer diferents propostes i activitats significatives pels infants i funcionals pels seus aprenentatges lectoescriptors.
Què és la lectoescriptura?
El fet de llegir és saber interactuar amb un text, que a mesura que l’observem, aportem els nostres coneixements previs per a fer-ne una comprensió, i relacionar els diferents aspectes formals amb el significat que té. Així, és una habilitat lingüística que requereix una pràctica activa per part de l’infant, ja que cada un aplicarà l’estratègia que més li convingui en diferents situacions i escenaris de lectura. Així, podem dir que llegir és:
- És una eina que ens permet accedir al coneixement i a la informació.
- És la descodificació de signes gràfics als quals abans els hem donat un significat.
- Un mitjà a través del qual l’infant perfecciona l’expressió escrita.
Així, podem dir que llegir és més que saber reconèixer cada una de les paraules d’un text, ja que llegir consisteix en saber interpretar i comprendre un text, aportant els nostres coneixements. És doncs, una forma de comunicació.
Per la seva banda, el llenguatge escrit és una successió de conductes complexes i elaborades que són el resultat de diferents factors per representar pensaments i idees a través de signes lingüístics.
El llenguatge escrit està present en el dia a dia de l’infant, és per aquest motiu que és important aprofitar els recursos de l’entorn per facilitar el desenvolupament de l’aprenentatge de l’escriptura de manera propera i significativa.
A través de l’escriptura, ens podem comunicar amb persones de diferents llocs i en diferents moments per escriure contes, cartes, fer cartells, etc. Per tant, és un mitjà de comunicació en el que es poden utilitzar diferents recursos i materials amb finalitats molt variades, només cal aprofitar situacions quotidianes i significatives per introduir els aprenentatges lectoescriptors.
Propostes per treballar la lectoescriptura
El procés d’ensenyament i aprenentatge de la lectoescriptura està relacionat amb diferents factors rellevants com són l’edat i l’etapa madurativa dels infants, els diferents mètodes per treballar la lectoescriptura, els objectius que ens proposem, els materials i recursos de lectoescriptura que utilitzarem a l’aula, etc. i efectivament, la programació i planificació a l’aula.
La pràctica ens ha mostrat que no cal centrar-nos només en un mètode lectoescriptor, sinó que podem combinar-los i incorporar noves propostes i activitats de lectoescriptura.
En les primeres etapes d’aprenentatge de la lectoescriptura, cal tenir en compte els coneixements previs dels infants, l’entorn proper i d’interès i valorar així el que ja coneixen per introduir nous aprenentatges, ja que coneixen què és la lectura i l’escriptura a través d’accions i escenaris quotidians, com a través de la visualització de cartells publicitaris, de la biblioteca del centre educatiu, a través de cartes rebudes o enviades a les famílies, coneixen les lletres dels seus noms, entre altres accions de lectoescriptura que realitzen de manera quotidiana, com per exemple:
- Agafar un conte i posar-lo en la posició correcta per llegir-lo.
- Començar un conte per la portada i passar les pàgines.
- Comprendre textos breus i observar i comprendre les imatges que s’hi relacionen.
- Explicar històries i contes tot observant imatges en contes il·lustrats.
- Conèixer paraules pròpies del llenguatge del conte treballat, com “hi havia una vegada”, “un gos i un gat, aquest conte s’ha acabat”, etc.
L’autonomia juga un paper essencial en l’aprenentatge de la lectoescriptura. Així que és important facilitar diferents recursos a l’infant per a què pugui avançar al seu ritme i pugui veure i reflexionar sobre el propi procés d’aprenentatge i els diferents avenços que realitza en cada proposta d’aprenentatge lectoescriptor. Així que és molt important aprofitar tant les activitats que hem planificat com les que sorgeixen de manera espontània, transmetent de diferents formes la funcionalitat de la lectura i l’escriptura en la vida real.
Activitats per treballar la lectoescriptura
Les rutines quotidianes a l’aula són una bona proposta a tenir en compte per portar a terme diferents activitats i introduir la lectoescriptura. Per exemple, en el penjador de la motxilla hi poden trobar el seu nom escrit i el dels i les companyes d’aula, escriuen el seu nom en les activitats i tasques proposades, en els seus llibres i carpetes, etc.
En la rotllana, podem proposar una llista amb un ordre canviat cada dia per a què els infants llegeixin els noms dels companys/es que seuran al seu costat, així poden jugar a llegir i situar-se correctament al seu lloc.
Els càrrecs, com el de la pissarra també és important per escriure el dia i el mes. Cada setmana un infant diferent pot ser l’encarregat, i és una tasca que normalment agrada molt.
Poden treballar el calendari amb els dies de la setmana i els mesos per buscar les targetes correctes que es corresponen amb el dia, també amb el temps meteorològic, etc.
Es poden treballar les normes de convivència tot relacionant paraules i frases curtes amb les imatges. Algunes normes poden ser sobre l’hora del pati, les entrades i sortides a l’escola, etc.
En el marc d’algun projecte, els infants poden escriure una carta a les famílies demanant col·laboració, tot emplenant parts buides de la carta. Poden fer cartells i invitacions a infants d’altres classes per veure el seu projecte, etc.
Podem proposar fer receptes de cuina senzilles i adaptades al seu desenvolupament i la seva etapa, per després cuinar-les o simular la cuina a través d’un racó, etc.
Poden tenir un diari personal en el que escriure algunes experiències i vivències d’aula.
La lectura de poemes i endevinalles també són propostes molt completes i que agraden als infants, ja que combinen creativitat, memorització i lectura i escriptura de les mateixes, compartint-les amb el grup classe de manera pràctica i amb un enfocament lúdic.
I a través de contes de la biblioteca del centre educatiu o de l’aula, els infants poden tenir moments de lectura o racons de biblioteca per gaudir de la lectura de contes, ja sigui de manera individual, en petit grup o en gran grup, llegint, escoltant, dibuixant i representant les diferents històries descobertes a través dels contes. A través d’aquestes activitats els infants desenvoluparan l’estructura fònica del llenguatges i també el llenguatge escrit.
Racons de lectoescriptura
Els racons d’aprenentatge, que ja els hem tractat en altres articles del blog, són espais delimitats i concrets, en els que els infants treballen en petits grups i de manera simultània a través de diferents propostes d’aprenentatge amb un enfocament molt autònom i participatiu.
Les situacions més corrents per treballar racons de lectoescriptura són:
El racó d’escriptura, en el que els infants poden realitzar tot tipus de propostes i activitats, com escriure cartes o petits contes, escriure endevinalles i poemes, elaborar receptes, etc.
El racó de la biblioteca, on s’hi poden trobar diferents contes, revistes, catàlegs, diaris, etc.
El racó d’experimentació, en el que els infants podran observar i manipular lletres i paraules, i fer diferents construccions, tot fent propostes que requereixin experimentar i construir de primera mà.
El racó del restaurant o la pizzeria, en el que els infants poden fer diferents plats, receptes i combinacions culinàries a través de diferents bases d’orientació amb indicacions per a la seva elaboració. Podem afegir revistes per retallar els aliments, o bé aliments de joguina, .. Poden prendre nota de les demandes dels clients del restaurant per preparar-les, etc.
El racó del supermercat també és un espai molt ric per promoure la comunicació a través de diferents llenguatges, com l’oral i l’escrit. Els infants poden fer la llista de la compra, o poden llegir la llista de la compra i demanar el que necessiten, podran jugar amb els diners i pagar, etc.
A través dels racons de lectoescriptura els infants gaudiran, a que aquests tenen un enfocament molt lúdic i participatiu, i molt relacionat amb els interessos dels infants, així que cal aprofitar-los per potenciar el procés d’aprenentatge de la lectoescriptura.
Fes una ullada als nostres materials i recursos educatius per treballar els racons de llengua i els racons de lectoescriptura o consciència fonològica a educació infantil i cicle inicial d’educació primària, t’agradaran!
Hi ha una gran diversitat de propostes d’aprenentatge i activitats que es poden fer en els inicis del procés d’aprenentatge de la lectoescriptura, així que no fa falta un gran i conegut mètode de lectoescriptura, sinó que a través d’activitats quotidianes i diàries, treballant en racons de lectoescriptura, fent diferents tallers de comunicació i llenguatge i fent propostes properes, treballarem de manera activa i funcional un procés d’aprenentatge molt important: la lectoescriptura.