Avaluació dels ambients d’aprenentatge

En els ambients l’infant és el protagonista dels seus propis aprenentatges, per tant, l’avaluació haurà de dissenyar-se en consonància amb aquest principi fonamental. D’aquesta manera l’avaluació haurà de ser positiva, contínua, formativa i formadora partint del desenvolupament de les competències per part dels infants per oferir-los la possibilitat de viure experiències d’èxit.

En aquest post veurem com organitzar l’avaluació dels ambients d’aprenentatge.

Com ha de ser l’avaluació dels ambients?

L’avaluació forma part del procés d’aprenentatge, per tant, aquesta ha d’estar contextualitzada i integrada en l’ambient de treball amb la finalitat d’afavorir l’enriquiment de l’alumnat i de l’equip docent amb la finalitat d’orientar sobre l’evolució particular de cada infant.

Anem a analitzar els diferents tipus d’avaluació:

  • Avaluació formativa
  • Avaluació formadora

Avaluació formativa dels ambients

Aquest tipus d’avaluació és aplicada pel professorat i ofereix informació sobre el procés d’aprenentatge dels i les alumnes, amb l’objectiu de millorar el procés d’ensenyament i aprenentatge.

Per aconseguir un recollida d’informació sistematitzada es fa necessari documentar diferents aspectes programats per a cada ambient, i per tant, caldrà elaborar diferents instruments relacionats amb l’observació directa a cada sessió de treball, per tal d’afavorir el treball en equip.

Podem utilitzar diferents eines d’avaluació, com per exemple:

  • Fulls de registre d’observació sistematitzada per documentar tot els aspectes rellevants i rúbriques, a través dels indicadors i criteris d’avaluació programats per a cada ambient atenent als objectius i competències específiques concretades.
  • Diari de l’ambient en el qual hi haurà el registre d’assistència a l’ambient, on s’hi podran fer diferents anotacions, i en el qual hi haurà una graella amb diferents ítems relacionats amb l’ambient.

Avaluació formadora en els ambients d’aprenentatge

L’avaluació formadora, per la seva banda, és aplicada per l’alumnat amb l’objectiu de prendre consciència de les tasques realitzades i dels aprenentatges assolits, per aprendre a regular el seu propi procés d’aprenentatge.

Segons el grau de maduresa dels infants, s’elaboraran diferents instruments per afavorir la regulació dels propis aprenentatges i per valorar l’ambient en el qual han estat treballant.

Avaluació formadora a Educació Infantil en els ambients

Per Educació Infantil, es poden proposar graelles amb imatges, en les quals els infants enganxin un gomet en la part que es correspongui; es poden fer semàfors per a què col·loquin la seva fotografia en el nivell d’assoliment corresponent; i també es poden fer servir caixes en les quals els infants col·loquin algun objecte de color diferent segons el grau d’assoliment o de satisfacció.

Alguns d’aquests instruments d’avaluació formadora per a Educació Infantil, podrien ser:

  • Graelles d’autoavaluació sobre les propostes realitzades on escriure el seu nom o marcar amb una creu.
  • Graelles d’autoavaluació sobre el desenvolupament d’habilitats socials i personals, també escrivint el seu nom o fent una marca identificativa.
  • Llistes de control (check-list) per avaluar el grau de satisfacció de l’ambient i de les diferents propostes.
  • Diaris d’avaluació dels propis alumnes on hi puguin dibuixar o escriure les seves impressions.

Avaluació formadora a Educació Primària en els ambients

Pel que fa a l’avaluació formadora de l’alumnat a l’etapa d’Educació Primària, els ítems o indicadors d’avaluació poden estructurar-se en dos blocs, un relacionat amb el desenvolupament d’habilitats personals, socials i comunicatives; i un altre bloc sobre l’assoliment dels aprenentatges relacionats amb les competències a desenvolupar.

Referent als instruments d’avaluació formadora, per a Educació Primària es poden utilitzar algunes de les següents eines en els ambients d’aprenentatge:

  • Rúbriques, en les quals hagin de pintar o encerclar el nivell d’assoliment o grau de satisfacció.
  • Diaris d’avaluació, en les quals puguin descriure diferents aspectes rellevants de la seva pràctica i experimentació.
  • Llistes de control o check-list en les quals hagin de marcar el nivell d’assoliment o grau de satisfacció.

Ambient d’hivern a Educació Infantil

Ens fa molta il·lusió compartir un ambient per educació infantil sobre l’hivern, aquest el trobaràs a través de la subscripció anual dels nostres projectes educatius i recursos per a docents!

És un ambient d’aprenentatge que conté la programació didàctica, amb l’explicació i la descripció de cada espai d’aprenentatge, on s’hi indiquen les competències, els eixos, els sabers, els objectius i els criteris d’avaluació per tal de posar-lo a la pràctica amb el teu grup classe.

Així que ja ho saps, ho tens tot preparat i planificat per portar-lo a terme i per a què els infants gaudeixin d’un espai creatiu, constructiu, col·laboratiu i autònom al voltant del tema de l’hivern, treballant-lo amb un enfocament d’allò més pràctic, creatiu i competencial.

Eines d’avaluació pels ambients d’aprenentatge

Per aquest ambient sobre l’hivern, també hi trobaràs tot un seguit de recursos d’avaluació, tant formativa com formadora. Hem elaborat:

Rúbriques d’avaluació per a les observacions de la docent, on hi trobaràs aspectes relacionats amb els criteris d’avaluació.

Eines per a la regulació dels infants, per saber en quin espai o ambient poden assistir, eines de valoració sobre el grau de satisfacció de l’ambient, etc.