Ambients d’aprenentatge d’hivern. Una oportunitat i recursos educatius per promoure l’autonomia i la màgia.

Incorporar els ambients d’aprenentatge a l’escola implica canvis globals a l’aula i al centre, com per exemple en l’organització dels espais, dels infants, dels recursos docents i dels materials i propostes. També comporta que els i les docents hagin de planificar de diferent manera, ja que les estratègies d’aprenentatge tenen un enfocament molt competencial, significatiu i holístic.

En aquest post us mostrarem un exemple d’ambient d’aula que podeu agafar com a idea per treballar el Nadal a l’aula d’educació infantil.

Ambients artístics

Per començar volem fer èmfasi en els aprenentatges artístics i creatius, doncs aquests aprenentatges no són només una forma de creació d’un producte final, sinó que van més enllà, i són un procés personal d’ampliació de la nostra consciència, ja que contribueixen al desenvolupament de la creativitat i la imaginació, alhora que es presenten com una oportunitat per establir vincles amb la cultura, la ciència, l’expressió a través de diferents llenguatges, l’experimentació, la contemplació, el treball en equip, etc. A través de l’experimentació i del joc amb el jo artístic, es promou un aprenentatge amb un enfocament holístic, igual que passa amb els ambients. Així que si unim ambients i art, obtindrem una proposta d’allò més creativa, autònoma i significativa per a l’infant.

Més endavant explorarem la nostra proposta d’ambient creatiu per Educació Infantil.

Ambients d’aprenentatge i atenció a la diversitat

També volem fer èmfasi en què els ambients d’aprenentatge possibiliten i afavoreixen la inclusió dels infants, ja que les propostes d’aprenentatge d’aquests espais, es dissenyen amb la finalitat de promoure la participació de tots els i les alumnes, siguin quines siguin les seves necessitats d’aprenentatge, les seves habilitats i les seves motivacions, deixant de banda qualsevol tipus de segregació o categorització.

Els ambients entenen la diversitat com un fet que beneficia les diferents situacions i moments d’aprenentatge, sense reduir les diferències, sinó potenciant el desenvolupament de diferents competències entre els infants, donant resposta efectiva a les necessitats i interessos de tots els infants, tot respectant el seu procés evolutiu.

En la mateixa línia, els ambients afavoreixen la participació dels infants i la interacció entre aquests, de manera que es genera un aprenentatge interactiu, on tots poden ajudar-se i aprendre dels companys. I aquest fet desenvolupa el sentiment de pertinença i reconeixement de cada infant, esborrant les barreres de l’exclusió i tendint cap a un model equitatiu, per a què tots se sentin acollits i engrescats en els diferents espais d’aprenentatge.

Així, podem dir que els ambients, a part de promoure un aprenentatge competencial i holístic, promoure la creativitat i estimular la curiositat dels infants, també respectes els diferents ritmes d’aprenentatge individual.

Ambients d’hivern a l’aula d’educació infantil

Aprofitant l’entrada del desembre i la baixada de temperatures, hem elaborat una planificació per a què puguis portar a terme un ambient a l’aula emmarcat en la màgia de l’hivern, l’exploració, la creació i la creativitat, així com la imaginació a l’aula.

Proposem un ambient amb diferents espais ben diferenciats i delimitats a la zona on es portarà a terme, amb la finalitat que els infants puguin moure’s lliurement i de manera autònoma per l’espai d’aprenentatge.

La primera zona que proposem és la de reunió, en la que recordarem les normes dels ambients, i també explicarem què s’hi trobaran a cada zona.

A partir d’aquí, els infants hi trobaran quatre espais diferents amb propostes diverses i recursos variats.

Per una banda hi trobaran la zona de documentació, on podran consultar contes, explorar imatges, crear els seus propis dibuixos, etc.

També hi trobaran l’espai dedicat a la construcció i el joc amb diferents mini mons ambientats amb l’hivern. Per exemple, podem proposar un mini món sobre la ciutat nevada, un altre sobre l’hivern al bosc, i un altre ambientat amb el Pol Nord. Cada mini món podrà tenir materials i elements de joc diversos, i els infants podran jugar, conversar, treballar el vocabulari i interactuar amb els materials, l’ambient i els iguals.

Una altra proposta d’espai és l’experimentació amb glaçons, gaudint de la màgia creativa tot explorant les possibilitats dels glaçons tenyits amb colorants alimentaris, i estampant-los en bases diverses per fer les seves pròpies creacions artístiques amb colors freds i tonalitats d’hivern.

I finalment, proposem la creació de mandales, per acompanyar l’infant en el desenvolupament de la seva creativitat i gaudint de la calma i concentració creativa que comporta el fet de crear mandales. Aquestes podran ser dibuixades i les podran pintar, o bé les podran construir amb diferents elements naturals, com pinyes, bastons, pedres, etc.

A través de la nostra proposta per fer ambients d’hivern i de nadal a l’aula d’educació infantil, potenciarem i estimularem l’experimentació, l’autonomia i la creativitat dels infants, alhora que aquests gaudiran d’un aprenentatge significatiu en un entorn càlid, lúdic i cooperatiu.

Hem vist que treballar per ambients és beneficiós en diferents àmbits de l’aprenentatge dels infants, així que us animem a explorar més a fons les nostres propostes i situacions d’aprenentatge, i començar a promoure l’aprenentatge significatiu amb una mirada innovadora a l’aula!

Converteix la teva aula en un món fantàstic, i ple de màgia i aprenentatge!