Activitats per treballar la consciència fonològica. Racons de tardor

Quan parlem de consciència fonològica, ens referim a la capacitat dels infants per reconèixer, reflexionar, utilitzar i manipular de manera conscient els diferents sons i segments que componen el llenguatge.

Sabem que aquesta habilitat té un paper fonamental en l’adquisició i aprenentatge de la lectoescriptura. Alguns infants la desenvolupen de manera natural, però d’altres necessiten més suport. En aquest post, us compartirem algunes idees i recursos ambientats en els racons de tardor.

La consciència fonològica

La consciència fonològica té un paper molt important en el procés de la lectoescriptura.

Aquesta inclou diferents habilitats que permeten als infants, reflexionar sobre els sons de la llengua.

Aquesta disciplina és molt àmplia i permet treballar des dels fonemes per separat i el seu so, les síl·labes, les paraules, el concepte de frase i fins i tot les rimes, entre altres aspectes.

Tal i com hem comentat, la consciència fonològica és la capacitat d’identificar i manipular els fonemes que constitueixen el discurs. Gràcies a aquesta habilitat, els infants són capaços d’associar els grafemes que formen les paraules amb els fonemes corresponents.

I a través de la pràctica i de manera progressiva, els infants aprenen i emmagatzemen les paraules que llegeixen.

Com que sabem que la majoria de les dificultats d’aprenentatge que detectem en els infants durant els primers anys d’aprenentatge de la lectoescriptura són a causa d’un desenvolupament deficient d’aquesta consciència, fem èmfasi en aquest procés d’aprenentatge, i no ens cansem de treballar-la a través de diferents propostes, com per exemple els racons de tardor que hem preparat per treballar la consciència fonològica!

Nivells de consciència fonològica

Podem diferenciar diversos nivells de consciència fonològica en els infants:

  • Consciència lèxica: aquest nivell permet als infants adonar-se que les oracions estan formades per paraules, per després passar a les unitats sil·làbiques que formen aquestes paraules i, finalment, a les unitats fonèmiques de les quals es formen les síl·labes.
  • Consciència sil·làbica: capacitat per dividir les paraules en síl·labes, ja sigui picant, identificant, etc.
  • Consciència fonèmica: és l’habilitat per separar una paraula o una síl·laba en fonemes. Els fonemes, o lletres, són les unitats més petites dels sons que es combinen per formar paraules.
  • Consciència semàntica: capacitat que ens permet comprendre el significat de les paraules, les oracions i els paràgrafs.

A través dels diferents recursos, racons i propostes que hem dissenyat i planificat a Recursos Docents, podem aplicar una infinitat d’activitats i jocs a l’aula per treballar la consciència fonològica. Anem a veure algun exemple!

Racons de tardor i consciència fonològica a l’aula

A través de la proposta per identificar la lletra inicial, estarem potenciant i desenvolupament la consciència fonèmica tot relacionant la lletra inicial amb la imatge escollida.

Aquest recurs de consciència fonològica està format per diverses targetes amb elements i personatges relacionats amb la tardor. Els infants, ajudats de les imatges que acompanyen el vocabulari, escriuran la lletra inicial de la paraula que es correspon amb la imatge.

També podem proposar jocs i reptes per a què els infants descobreixin la paraula correcta i la relacionin amb imatge representada, d’aquesta manera treballarem la consciència semàntica, al comprendre el significat de la paraula i relacionar-lo de manera autònoma a través d’activitats diverses en els racons ambientats amb la tardor.

Aquest és un recurs per treballar la consciència fonològica, és imprimible i està pensat per a què els infants realitzin la lectura de dues paraules per escollir la correcta en relació amb la imatge presentada, en relació a la tardor. Una vegada ha escollit la paraula, la podrà escriure.

També pots consultar molt més recursos per treballar la consciència fonològica i l’aprenentatge inicial del procés lectoescriptor a la nostra web, a l’apartat de comunicació i llenguatges per educació infantil, i també a l’apartat de llengua catalana de cicle inicial, t’encantarà!

I no oblidis que et pots subscriure fàcilment a la nostra comunitat docent i tenir accés a tots els recursos en consciència fonològica i altres propostes i situacions d’aprenentatge!